Blagdan Krista Kralja A – 2011 (34. nedjelja kroz godinu – posljednja)

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvi čitanje (Ez 34,11-12; 15-17)

Kako se može govoriti o „dobrom Pastiru" ako taj pastir prije nije osigurao da se sve ne raspadne u komadiće? Kako se osjeća onaj tko se smatra određenim da najprije naviješta loše stvari? Vjerojatno poput onog Ezekijela, sudbinskog pratioca  brojnih zemljaka s kojima je, 590 godina prije Krista, išao u  babilonsko progonstvo.

Read more ...

32. nedjelja kroz godinu A - 2011.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Mudr 6, 12-16)

„Znanje životom, umjesto znanja glavom".  Tako bi se, ukratko, moglo zaoštreno sažeti ono što se u Svetom pismu misli pod pojmom mudrost. Izrazi jednog mudrosnog pisca govore danas, iz duše, mnogim ljudima: „I na kraju, sine moj, znaj da je neizmjerno mnogo truda potrebno da se napiše knjiga i da mnogo učenje umara tijelo"  (Prop 12,12)  Čitati i znati nema nikakav smisao samo za sebe, nego se radi o znanju koje pomaže životu. O ovom znanju života govori odlomak o kojemu se govori skoro kao o osobi, koja je blizu svima koji je traže: Mudrost! Poput osobe stoji pred kućnim vratima onih koji je traže: „Tko je traži ranom zorom, ne treba se mučiti, ona mu sjedi pred vratima." (Mudr 6,14)  Glagoli koje se stavlja uz mudrost: ljubi, gleda, traži, naći, razmišlja, bdije, misli. To su djelovanja koja vode k znanju života.

Read more ...

Svi sveti

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Otk 7,2-4.9-14)

Izabrani tekstovi iz knjige Otkrivenja za prvo čitanje  tvore nekakav prekid u sadržaju knjige. Vidjelac je do sada opisao viđenje knjige sa sedam pečata. Janje je do sada otvorilo šest od sedam pečata, slika o apokaliptičkim jahačima je uvedena. Prije nego bude otvoren sedmi pečat, pogled se usmjerava prema drugoj pojavi, prema anđelu koji uzlazi s istoka. Ovaj smjer pogleda je pojačan, jer se prema biblijskom mišljenju, zemaljski raj nalazi na istoku.

 

Read more ...

31. nedjelja kroz godinu A- 2011

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Mal 1,14b-2,2b.8-10)

Knjigom proroka Malahije u 6.st. pr. Kr. završava kršćanski redoslijed Starog  zavjeta. Šest diskusijskih govora tvore jezgru cijele knjige, a današnje čitanje je uzeto iz govora o prijetnjama svećeništvu. Nakon što više nema kralja kao vodeće ličnosti, svećenstvo je preuzelo važnu ulogu voditelja. Ali visoki položaj, vlast i utjecaj mogu, u svako vrijeme, dovesti do zloupotreba i korištenja vlastite snage. Ovdje dolazi proročka kritika, jer se jasno govori: Bog je kralj svih naroda i svakog čovjeka.  On je stvoritelj i otac svih ljudi. Ako svećenik više ne sluša Boga, onda će njegova služba biti prazna, a propovijedanje neplodno. Sve ovo djeluje i na socijalno područje. Vrata nepravdi i bezakonju su širom otvorena.

 

Read more ...