25. nedjelja kroz godinu A – 2017.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Iz 55,6-9)

66. poglavlje proroka Izaije ukazuje na tri moguća vremenska razdoblja i različite autore.  Iz 1-39 se stavlja između 740. i 700. i vrijeme proroka  Izaije i njemu se pripisuje taj tekst, navedene su razne teme.  Deutero Izaiji se pripisuju  poglavlja 40-55.  Vrlo često govori o utjesi i spasenju, znači vrijeme oko 540. godine. A poglavlja 56-66. pripisuju se Trito Izaiji oko 530., dakle kratko nakon babilonskog sužanjstva.  Sva tri dijela su još kasnije proširivana.

Read more ...

24. nedjelja preko godine A – 2017.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Napomena:

Tekstovi današnjeg evanđelja provociraju. Ne pokazati osjećaj osvete .  Vježbati prešućivanje

osvete, vladati bijesom i ljutnjom, oprostiti bratu i sestri koji su bezbroj puta protiv mene sagriješili. Zar se ne traži previše? Zar to ne znači potiskivati  i sakrivati vlastite osjećaje i potrebe? Kako onda ako ne želim pripadati „glupima"  koji puštaju da ih drugi iskorištava i gazi? „I onako ona ne može reći ne" „ On čini sve što hoće!" - pa konačno se i razboliti? Da li je to ono što  traži Pismo, a Isus zahtijeva?

Možda su, na prvi pa i na drugi pogled, neljudski zahtjevi koji se ovdje postavljaju. Ali zar nije upravo zbog čovječanstva potrebno postavljati takve zahtjeve?

Read more ...

22. nedjelja kroz godinu A – 2017.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Jer 20, 7-9)

Pretjeranima  se čine prorokove riječi. Još i danas se malo čudimo ovim oštrim riječima koje je Jeremija uputio samom  Jahvi, Bogu.

Sigurno da njegov govor nije plod promišljenih, izvaganih riječi. Jeremijine riječi su proizašle iz njegovih emocija. Bez obzira na to, sve ove riječi ukazuju na veliko zdvajanje u kojemu se nalazio Jeremija.

Read more ...

21. nedjelja kroz godinu A – 2017.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Iz 22,19-23)

Usred proročkih riječi protiv tuđinskih naroda (Iz 13, 1-23,18) nalaze se, u poglavlju 22, i riječi suda nad Jeruzalemom. Odatle je uzeto današnje čitanje, iz poznatih rečenica o oduzimanju službe  zbog korumpiranosti  i uvođenje u službu poštenog nasljednika. (cijeli tekst 22, 15-25).

Read more ...