Blagdan Krista Kralja A – 2017. (34. nedjelja kroz godinu – posljednja)

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Ez 34,11-12; 15-17)

        Kako se može govoriti o „dobrom Pastiru“ ako taj pastir prije nije osigurao da se sve ne raspadne u komadiće? Kako se osjeća onaj tko se smatra određenim da najprije naviješta loše stvari? Vjerojatno poput onog Ezekijela, sudbinskog pratioca  brojnih zemljaka s kojima je, 590 godina prije Krista, išao u  babilonsko progonstvo.

Read more ...

33. nedjelja kroz godinu A- 2017.

 Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

 Prvo čitanje (Izr 31, 10-13.19-20.30-31)

                 Knjiga Izreka iz koje je uzeto današnje prvo čitanje nastajala je tijekom dužega vremena. Pojedini dijelovi su nastajali u različitom epohama, a velika većina u vremenu poslije egzila (oko 500 g. prije  Krista) . Nešto je uvedeno i kasnije, sve do helenističkog vremena. Kako se tu hvali Salamon, sin  kralja Davida, zbog njegovih mudrih izreka (usp. 1 Kr 5,12-14), zato predaja njemu pripisuje ovu knjigu.

Read more ...

32. nedjelja kroz godinu A 2017.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Mudr 6, 12-16)

„Znanje životom, umjesto znanja glavom“.  Tako bi se, ukratko, moglo zaoštreno sažeti ono što se u Svetom pismu misli pod pojmom mudrost. Izrazi jednog mudrosnog pisca govore danas, iz duše, mnogim ljudima: „I na kraju, sine moj, znaj da je neizmjerno mnogo truda potrebno da se napiše knjiga i da mnogo učenje umara tijelo“  (Prop 12,12) 

Read more ...

31. nedjelja kroz godinu A – 2017.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Mal 1,14b-2,2b.8-10)

Knjigom proroka Malahije u 6.st. pr. Kr. završava kršćanski kanon Staroga  zavjeta. Šest diskusijskih govora tvore jezgru cijele knjige, a današnje čitanje je uzeto iz govora o prijetnjama svećeništvu. Nakon što više nema kralja kao vodeće figure, svećenstvo je preuzelo važnu ulogu voditelja. Ali visoki položaj, vlast i utjecaj mogu, u svako vrijeme, dovesti do zloupotreba i korištenja vlastite snage. Ovdje dolazi proročka kritika, jer se jasno govori: Bog je kralj svih naroda i svakoga čovjeka.

Read more ...