Duhovi – 2017..

    Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (Dj 2, 2-11)

Ljudi koji su bili počašćeni intenzivnim susretom s Bogom i to pokušali opisati riječima, kao što je to slučaj u tekstu kojega smo čuli od Luke evanđeliste, opažaju da doživljeno ne mogu jednostavno opisati ljudskim riječima zbog njegove izvanrednosti i intenziteta, zbog njegove isključivosti i neuobičajenosti i konačno, zbog iznenadnog nastupa. Mucaju, traže riječi, traže metafore, to se sve opaža u ovom Lukinom izvještaju o duhovskom događanju.

Read more ...

34. nedjelja - nedjelja Krista Kralja C – 2016.

Homiletsko razmišljanje nad biblijskim tekstovima

Prvo čitanje (2 Sam 5,1-3)

U drugoj Samuelovoj knjizi se opisuje kako je David priznat kraljem u cijelom Izraelu. Prethodila je borba za vlast između Davida i Šaula, odnosno pristalica Šaula i njegovog sina i nasljednika Išbaala.

Read more ...

33. nedjelja kroz godinu C- 2016.

Sud

Mnogostruko se u Bibliji govori o sudu Božjem. Mnogovrsne su povezanosti između svih tih različitih izjava o Sudu koje se međusobno dopunjavaju, a da se do sada nisu istražile sve linije koje povezuju ove izjave. O izjavama o posljednjem Sudu mnoge linije se ujedinjuju.

Read more ...

32. nedjelja kroz godinu C – 2016.

Liturgijsko teološki uvod za nedjelju

U obje posljednje nedjelje, pred blagdan Krista Kralja, liturgija ima poseban naglasak. Biblijskim tekstovima usmjerava se pogled na prolaznost svijeta, a time i na prolaznost ljudi.

Read more ...