ČISTOĆA?

Poticaj za 22. nedjelju kroz godinu
Msgr. dr. Peter von Steinitz*

Münster 2. rujna 2012 (ZENIT.org). - Prije se događalo da je svećenik na nedjeljnoj propovijedi govorio o šestoj zapovijedi. To je  ponekad neke ljude činilo nervoznima. Danas je, u nekim biskupijama, zabranjeno, o tom pitanju govoriti na nedjeljnoj propovijedi. Zašto se stvarno, u Njemačkoj mora stalno padati iz jedne krajnosti u drugu? (Pri tome je pitanje  je li, u prvom slučaju, bilo uvijek ekstremno).


Naravno, danas  smo prošli kroz sve spoznaje moderne psihologije i „znamo", 1. seksualni nagon je dobar i 2. da - međutim  - obvezno treba razgraditi.
Prvo je točno i Crkva je uvijek tako naučavala. Ali taj dar kojega nam je Bog dao,  treba koristiti po  Stvoriteljevu planu, dakle u braku. Što znači da suzdržavanje može biti vrlo potrebno. No, to ne znači uvijek odricanje i gubitak, a i nije samo  izum kršćanstva. Freud je to vidio kao izvor velikih kulturnih dostignuća.
Nazivanje neurednog korištenje seksualnog nagona bludom danas je, u najmanju ruku, „politički nekorektno".  A naš gospodin Isus Krist upravo to čini. U evanđelju ove nedjelje, on kaže - drastično kao što je ponekad on sam „... iz srca čovjeka dolaze zle misli, bludnost, krađa, ubojstvo, preljub ....." (Mk 7,15).
A da zle misli dovode do zlih djela, nije rečeno. Naprotiv u tome leži dobar dio težnje za svetošću,  tako što nas potiče  da ne popuštamo zlim namislima. Da neki čovjek koji je već nekoliko godina oženjen, može upasti u žudnju prema mlađoj ženi nije rijetkost. No, usprkos tome, on ostaje vjeran svojoj supruzi - tu dolazi do izražaja ljudski i vjerski format kojega netko posjeduje.  
Često se događa da imamo bitno nerealnu sliku čovjeka à la Rousseau, što dovodi do pogrešnih zaključaka. Jean Jacques Rousseau (1712 - 1778) - ili u kršćanskoj antici pelagijanizam - je rekao da je čovjek dobar i da ga samo treba pravilno voditi, tako da on nikada ne čini zlo, nego samo ispravno. Krist je, međutim, realist i zna da svaki čovjek ima izvorni (istočni) grijeh i posljedica toga je sklonost prema zlu (na to misli Krist kada govori o mislima  koje dolaze „iznutra, iz srca ljudi"). Sam izvorni  (istočni) grijeh se briše u krštenju, ali sklonost prema zlu ostaje. A tko će zanijekati da svatko u svom srcu ima sklonost oholosti, sebičnosti, lijenosti ili čak prema nečistoći. Sve to nije loše dokle god se čovjek ne preda  tim sklonostima. Možda  naša sklonost prema  savršenstvu ne želi dopustiti  da bismo uopće mogli u sebi imati išta loše.
Dobar propovjednik neće tu temu vrlo često tretirati, ali neće je ni uvijek isključiti. Crkveno učenje se nije promijenilo, to odgovara onome što je Krist učio. U Katekizmu Katoličke Crkve se može o tome čitati. Činjenica da su čovjek u zadnjih dvije tisuće godina toliko promijenio tako da Isusove riječi ne bi više danas odgovarale, nije vjerojatna. Dakako, mnoge okolnosti su se promijenile zbog napretka tehnologije. No, ono što se nije i neće promijeniti su osnovne ideje koje su „u srcima ljudi": život i smrt, tijelo i duša, sreća, prijateljstvo, odanost, ljubav, vječnost.  To, u najdubljoj dubini zanima sve ljude, bilo one s  autom ili računalom ili bez toga.

Danas živi ogromna industrija koja navodi ljude na „blud" voditi. Jesu li ljudi zbog toga sretniji?
U propovijedi i osobno, obvezno, treba doći na temu o pozitivnoj snazi čistoće. Izbjegavanje nečistoće je doista negativno. To je samo temelj. Kako je lijepa vrlina čistoće i kako to uzdiže čovjeka i čini ga sretnim, o tome, definitivno, treba više i na široko govoriti. Na svaki Svjetski dan mladih iznenade nas čista i lijepa lica mladih ljudi. Naravno da se i oni moraju, ponekad, boriti. Ali su se oni, u osnovi, odlučili da ne traže iskustva po sadašnjoj popularnoj kulturi - wellness i AIDS-obrazovnih ideologija naših dana.
To nas uči  iskustvo: tko se bori taj je jači.


* Msgr. Dr. Peter Steinitz je do 1980. radio kao arhitekt, 1984. zaređen od blaženoga Ivana Pavla II., za svećenika,  1987.-2007. župnik u Sv. Panataleonu u, Kölnu, župnik od 200.7 u Münsteru. On je autor katehetskih romana: „Pantaleon liječnik" i "Leo - Allah mahabba ". Na katoličkoj televizijskoj postaji EWTN nastupa ponedjeljkom u 17,30 sati s tjednom serijom „Stvaranje i Otkupljenje, dva velika Božja djela i suradnja ljudi".