Oduševljeni


Poticaj za Duhovsku nedjelju  -  27.5.2012

Ovako govori Bog „ Izlit ću od svojega Duha na svako tijelo, i prorokovat će vaši sinovi i kćeri, i vaši mladići će imati viđenja i vaši starci će sanjati sne."
Djela apostolska  2,17

Meso i Duh - vječna suprotnost, lijeno i grješno, lagano i nebesko. Stvarno? Postoji stara teološka uzrečica: Milost pretpostavlja narav i nadopunja je. Duh može djelovati ondje gdje postoje živi ljudi i koji puštaju Duhu da djeluje.  Samo onda čovjek može biti oduševljen, biti pun Duha, koji teško čini lakim i najteže stvari razrješava.

Oduševljenje oslobađa sile, posuđuje krila - i onima koji su vezani za zemlju. Novi početak ljudske povijesti. Bez ovog oduševljenja početka, bez obećanja i bez potpore po darovima Duha svetoga  bi Isusov pokret ostao u depresiji i uskoro bi bio nestao.  Isusov Duh čini da je iskustvo s Isusom opet živo i puno snage.  Tko ima iskustvo  sa Isusom kao tumačem Božje pravednosti i ljubavi - taj će kao  - oduševljeni  - biti sam nositelj i navjestitelj dobre vijesti: sanjalac neba, prorok pravednosti i milosrđa  i vizionar neograničenog Božjeg  čovjekoljublja.

Za danas i sutra
Tko mene oduševljava? Ili Što?
U čemu se sastoji oduševljenje - u  uzroku i djelovanju?

Za prekosutra do nedjelje
Koja su moja tri najvažnija dara duha?
Gdje ih upotrebljavam?