Propovijed na presv. Trojstvo 2013

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen! Ovim činom i ovim riječima sjećamo se i slavimo najveću tajnu naše vjere.  Spominjanjem Oca i Sina i Duha Svetoga  slavimo temeljnu istinu naše vjere  da je Bog jedan i trojstven, jedan  u trima Osobama.

Pravljenjem znaka križa nad nama ispovijedamo vjeru da nas je Bog Otac iz ljubavi prema nama spasio, to jest vratio u zajedništvo sa sobom životom, smrću i uskrsnućem Sina - te vječne Riječi Božje  koja je postala čovjekom i kao čovjek bio i ostao bliz ljudima.  Pa bismo mogli današnji blagdan nazvati blagdanom Boga koji je bliz ljudima.

Tko je Bog?

Bog je osoba - biće koje nadilazi naše ljudske okvire, nadilazi okvire svemira i vasione. O Bogu možemo samo u slikama govoriti. A sav naš govor kroz slike je ipak samo naš govor koji ponekad zamračuje pravu stvarnost Boga. Tu stvarnost ćemo tek otkriti nakon smrti, kad i mi prestanemo razmišljati  u okvirima vremena i prostora i uđemo u vječnost.

Bog je Otac, jer rađa  Sina - Sin je  sin, jer  spoznaje Oca. Otac  ljubi svoga  Sina, a Sin ljubi svoga Oca i ta međusobna veza ljubavi je treća božanska osoba Duh Sveti.  Ovo nutarnje jedinstvo u trojstvu je neraskidivo i trajno. Ovo vječno strujanje ljubavi  jest život samoga Boga  i to strujanje ljubavi  čini da se ono daje ne samo prema unutra, prema pojedinim osobama, nego se širi i prema vani. Zato Bog stvara svemir, stvara čovjeka . Na prvoj stranici Biblije nalazimo rečenicu: „Stvorimo čovjeka na sliku i priliku svoju."  Čovjek je stvoren tako što mu je Bog udahnuo besmrtnu dušu i tako ga odvojio od svega drugog stvorenja.  Čovjek ima razum, slobodnu volju i osjećaje.  Koliko god se razni trudili dokazati da i kod drugih stvorennja  nalazimo ovo isto, ipak moramo priznati da do sada nigdje znanstvenici nisu pronašli ovakvo trojstveno biće  kao što  je  čovjek.  Biljke i životinje imaju svoje prirodne zakone po kojima rastu, razvijaju se i množe se, a samo čovjek,  svojim razumom i voljom, upravlja samim sobom. I zato je čovjek iodgovoran za svoju vlastitu sudbinu i sudbinu društva pa i sudbinu svemira.

Ima li slika Boga u  prirodi

Mnogo stvari u prirodi je stvoreno po ovoj slici Božjoj.  Pogledajmo samo neke od ovih stvari:

voda je jedna  kemijska formula je H2O, a nalazimo je u prirodi u trojstvenom obliku, u tri agregatna stanja: tekućem voda , plinovitom:  para, oblak, i u krutom: led, a ipak sva tri stanja su jedna voda.

Dan je  jedan, a ima jutro podne i večer.

Stablo je jedno a ima: korijen, deblo  i krošnju.

Čovjek je jedan, a ima glavu, trup  i udove.

Obitelj je jedna, a tvore je muškarac, žena i dijete (više djece - svako dijete je dijete svojih roditelja).

Gdje god se okrenemo  možemo naći tragove ove Božje trojstvenosti koja nam govori o prisutnosti Boga u prirodi, svijetu i čovjeku.

Još jednu sliku nalazimo u u prirodi. Sva priroda je stvorena na principu dvojnosti :  plus i minus (+ i - ) istoimeni polovi se odbijaju, a  raznoimeni se privlače. Iz ovog privlačenja nastaje nešto novo.  Kod čovjeka je to jasno u Bibliji rečeno: „Stvori Bog čovjeka, muško i žensko stvori ga. I reče Bog: „Rastite i množite se i napunite zemlju.  Dakle  muškarac i žena u bračnoj zajednici  su slika Boga stvoritelja. I njegovi suradnici u stvaranju novih generacija. To je veličina i dubina bračne ljubavi. Slika nam na prvi pogled nije jasna ali je sasvim očita: iz  Oca i Riječi (to jest Sina) proizlazi Duh Sveti. I zajedno čine neraskidivo Trojstvo. Tako isto  muškarac i žena  stvaraju dijete neraskidiva i nezamjenjiva stanica ljudskog roda.

Današnja kretanja teže uništiti sliku Boga u čovjeku, a time i izbaciti Boga iz društva

Svjedoci smo  društvenih kretanja kojima se želi uvesti u društvo  brak između muškarca i muškarca, žene i žene, želi se izbaciti iz dokumenata  spol  kao određenje, želi se izbaciti  oca i majku.  A čak u Americi je  na pomolu zakon po kojem će se ugraditi čip svakom novorođenom djetetu tako da ga se može pratiti u svakom času života.  Plan je da se takav čip ugradi svim ljudima.  Sve ovo se uvodi  pod jednom lijepom formom kojoj mnogi ne vide pozadinu. Naime govori se kako treba dati pravo svim ljudima da žive kako hoće i s kim hoće, da takve zajednice imaju pred zakonom isti učinak kao i bračne zajednice muškarca i žene.  To baš, na prvi pogled, izgleda tako razumljivo.  No, kad se pogleda sve  što se događa, onda mnogo toga postaje jasno.  Najprije se uveo zakon o  diskriminaciji, po kojemu ne smiješ  reći da je homoseksualnost bolest i da to nije normalno. Onda se počelo baratati pojmom homofobije, mrzitelja  ljudi i osuđivati svakoga tko govori ili piše u obranu moralnih načela. Sada se u Hrvatskoj  vrši akcija potpisivanja  da se uvrsti  u Hrvatski ustav da je brak zajednica muškarca i žene.  Sve  grupacije lijeve političke orijentacije su doslovno poludile. Napadaju volontere koji prikupljaju potpise. Državni organi ne osuđuju te napade. Sam Premijer naziva ljude iz ove udruge „U ime obitelji" nasilnicima koji žele kulturnu revoluciju. Ovih dana je Ustavni sud republike Hrvatske zabranio zdravstveni odgoj dok se ne provede procedura po zakonu.  Udruge koje primaju milijune kuna od poreznih obveznika da bi uništile brak i obitelj u pravom smislu riječi su izvan sebe.   Sve ovo  ukazuje na  podmuklu, daleko težu igru nego je to samo dopuštanje homoseksualcima da sklapaju civilni brak.

U čemu je zloća ovoga:

Rekli smo da je Bog stvorio i uredio prirodu na principu dvojnosti : muško i žensko .  Raznoimeni polovi se u prirodi privlače, a istoimeni odbijaju .  Zajednica dvojice muškaraca ili dviju žena neće i ne može biti zajednica čovjeka na sliku Božju stvorena, koja će  sudjelovati u stvaranju novog potomstva.   I  zakonskim rješenjima želi se ukinuti Božji poredak, a time i Boga izbaciti iz ljudskog društva i iz srca ljudi.  U  tome je i sva zloća ovih pokreta. No, ima i još jedna posljedica  koja slijedi iz ovakve politike,  a to je uništenje nacije i  naroda. A kad se uništi jedan narod, onda se u njemu  uništava i Crkva, a kad se uništi Crkva i narod, uklanja se Bog iz te sredine.

I recimo sasvim jasno da nisu krivi samo političari koji šire ovakvu politiku  i nemaju samo oni odgovornost. Za ovo su krivi i svi kršćani koji su ovakvim političkim opcijama dali svoj glas i omogućili im da dođu na vlast i tako nameću svoje ideje.

I zato će svaki svjesni katolik potpisati ovu peticiju za referendum. A svaki kršćanim mora dobro promisliti da će Bogu dati račun što je svojim glasom dopustio da na vlast dođu oni  koji hoće uništiti Božji red  u prirodi i u ljudskoj zajednici.

Blagdan Presvetog Trojstva je poziv svakome od nas da se ozbiljno upitamo  koliko i kako poštujemo tajnu  Presvetog Trojstva u nama, u svijetu oko nas i u svemiru.  I zato još jednom  ispovjedimo  vjeru u tajnu trojednog  Boga,  Boga tako blizog nama: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen