Duhovski ponedjeljak

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Grijesi protiv Duha Svetoga
Možda će netko pomisliti: pa zar ima i takvih grijeha protiv Duha Svetoga?
Jednom zgodom su farizeji rekli Isusu da čini čudesa pomoću Belzebula, to jest vraga, a on im je, na to, odgovorio: „...zato  će se svaki grijeh  i pogrde oprostiti ljudima, ali se neće oprostiti pogrda protiv Duha Svetoga. Ako tko rekne nešto protiv Sina Čovječjega,  može mu se oprostiti, ali tko rekne protiv Duha Svetoga , ne može mu se oprostiti ni na ovome, ni na drugom svijetu." /Mt 12, 31/
To je rekao Spasitelj za one koji griješe protiv Duha Svetoga  i nije mogao strože reći nego što je rekao.  Pa pogledajmo koji su to grijesi protiv Duha Svetoga da ne bi sami upali u njih.

1.       Ne ufati se u spasenje. Ovo je grijeh očaja. Ne rijetko se čuje: meni Bog ne može oprostiti ovaj grijeh. Tko ovako misli i razmišlja, taj griješi protiv Duha Svetoga. Nema te stvari koju Bog ne bi mogao izvesti pa tako i spasiti svakog čovjeka.
2.       Ufati se u spasenje bez dobrih djela.  Ovo je grijeh suprotan prvomu.  Dok prvi misli da se ne može spasiti,  drugi misli da je već spašen pa ne gleda na Božje zapovijedi, ne čini dobra djela  i sebe opravdava: Bog je milosrdan i on će mene spasiti i bez dobrih djela. Ovako misle i mnogi kršćani pa zaboravljaju da je to grijeh  protiv Duha Svetoga.
3.       Protiviti se istini poznatoj - koliko puta ovdje griješimo - mi kršćani i riječima i djelima. Znamo da je Bog dao svoje zapovijedi, ali ih ne držimo. Znamo da se, ovdje na zemlji, moramo truditi  za vječno spasenje, ali... prije i važnije se osigurati ovdje na zemlji.  Poznata je istina i to da ja nismo najbolji, ali .... tko je bolji od mene. Poznata je istina da nedjeljom moram ići na misu... a poslovi...a ovo a ono. Poznata je istina i to da moram ljubti svoga bližnjega... ali ja mu ne mogu oprostiti... I da li je potrebno nabrajati? Sve te  stvari su protivljenje istini poznatoj, a to je grijeh protiv Duha Svetoga.
4.       I ovdje se znade veoma mnogo griješiti i to ne samo da zavidimo  duhovnim dobrima drugih,  nego činimo još jedan veći grijeh: želimo ta duhovna dobra umanjiti. Uzmimo jedan primjer: neka obitelj ima brojnu djecu  - majka ih nastoji dobro odgojiti, a  onda se, iz zavisti, često puta govori: ona na taj način želi skrenuti pažnju na sebe ili se čak govori, najpogrdnijim riječima, o toj ženi. Jedna djevojka želi ostati čista i nevina do braka. Jer to druge nisu, onda je žele, na razne načine, oklevetati,  ocrniti, jer ne mogu podnijeti da je čista.
5.       Otvrdnuti u grijehu.  Na žalost i ovdje ima mnogo grijeha, a svoje grijehe ne ispovijedaju, odbijaju pomiriti se s Bogom, pa prolaze dani i dani, godine i godine, a oni ostaju u svome grijehu.  To je težak grijeh protiv Duha Svetoga,  jer Duh Sveti poziva ljude na obraćenje. I danas šalje on svoju milost, šalje sutra, a oni za to ne mare i na tu milost ne odgovaraju i tako otvrdnu u svom grijehu.
6.       Ne pokajati se ni na času smrti. Eto do čega dovodi otvrdnuće. Mnogi i mnogi su odbijali sakramente svete ispovijedi, nisu se htjeli  pomiriti s Bogom. Uvijek su govorili da ima još vremena, a smrt je došla iznenada i nisu se imali vremena pokajati. Ima i još gorih slučajeva: kada pri punoj svijesti umire i odbija sakramenat svete ispovijedi i umire s psovkom na ustima.  Pripovijedaju, za najvećeg protivnika katoličke Crkve u Francuskoj, da je umirao groznom smrću. Jedan je njegov učenik rekao: „Kad bi sam vrag mogao umrijeti, ne bi umirao gorom smrću." A i ja sam poznam grozne slučajeve smrti onih koji su odbijali sakramente na času smrti.
Opažamo li, braćo i sestre, da svi ovi grijesi  imaju jedan zajednički cilj, a to je da polako odvuku čovjeka od vječnog spasenja kojega Duh Sveti u nama želi izvesti. Jučer smo promatrali djelovanje Duha Svetoga, danas promatramo naše suprotno ponašanje. Zato ga, još jednom, usrdno zamolimo:
Daj nam krepost zaslužnu
I smrt lijepu blaženu,
Daj vjekovit svima raj, Amen.

Ovu propovijed sam napisao 31.V.1971. gdine