Svjetlo na prosvjetljenje naroda

Mala scenska igra:

Don Ivica Matulić

Čitač: Danas, na blagdan prikazanja Gospodnjega, čuli smo "Svjetlo na prosvjetljenje  naroda"

A oko sebe ne vidimo to svjetlo, dapače čini nam se kao da nas tama sve više zahvaća. Vi stariji, ovdje prisutni u crkvi, imate neke svoje uhodane putove, da li se obazirete na to svjetlo, da li vam to svjetlo nešto vrijedi, mi mladi to ne znamo. Ali danas nama treba svjetla. U ovom malom komadu želimo pokazati, na vidan način, probleme nas mladih u ovom svijetu punom rasvjete, iluminacija, vatrometa, u ovom svijetu mi mladi tražimo svjetlo. Želimo svjetlo i evo što nam se daje i što nam se događa:

Osoba: Svuda svjetlo, prepuno lijepih boja, a ja mlada, osjećam život se budi u meni. Želim
voljeti i biti voljena. Čeznem za uspjehom, želim postići nešto u životu, a sve oko mene samo
crno. Novine prepune laži, nitko nam ne nudi pravo svjetlo. Kamo ću, što će mi donijeti život.
Danas na blagdan svjetla ja ne vidim svjetla koje će me voditi u životu.
( sjeda na stolicu uzima iz torbice crni veo i prekriva se preko glave - gase se neka
svjetla u crkvi)

Uživanje: Evo za tebe svjetla,  ja sam uživanje (pali često upaljač ili prskalicu) . Mlada si, već sada
osjećaš bujanje života u sebi. Već danas, a sutra sigurno postat ćeš lijepa djevojka, lijep i
zgodan  mladić. Oslobodi se okova, vidiš što ti se sve nudi, koristi svoje tijelo za uživanje, ne  slušaj nikoga, a najmanje Crkvu, oni te zaglupljuju, prijete ti se paklom, gledaj svijet oko sebe, iskoristi život, imaš samo jedan pa uživaj. Znaš onu pjesmu : "Uzmi sve što ti život pruža, danas si cvijet, sutra uvela ruža." (crnim velom prekriva glavu Osobe - u crkvi se gase još neka svjetla )

Osoba: Vrlo zamamno. Uživati, a tko ne želi uživati. Bezbrižno živjeti, ne imati nikakve brige, vrlo
lijepo, tko ovo ne bi prihvatio...ali jao osjećam sve veću tamu, gdje je sada ono bljesakanje
svjetla, još veća tama je u meni.

Uživanje (stavi preko glave crni veo i poluglasno polagano govori u mikrofon kao za publiku)
Ako mene poslušaš, sada ćeš neko vrijeme uživati, ali ćeš kasnije početi gubiti samopoštovanje, izgubit ćeš smisao života, sve manje mogućnosti na sretan život, a najgore što ti se može dogoditi su razne bolesti. A hoćeš li naći dobrog bračnog partnera i sretan život? S time se pozdravi ... (skine veo - odlazi)
Novac: Ja sam novac, nudim ti karijeru, postat ćeš velika, slavna i bogata. Novcem možeš kupiti sve: i
suce, profesore i diplome, novac će ti otvoriti vrata u politiku. Novac danas vlada svijetom (trese kesicom s novcem). Iskoristi prigodu, pred tobom je karijera, ne osvrći se ni na koga. Samo gazi sve pred sobom, ne obaziri se. Drži se one parole: 'poslije mene potop' i vidjet ćeš da ćeš imati sve što ti srce želi. (stavlja crni osobi crni veo preko glave, u crkvi se gase još neka svjetla - odlazi za ambon)
Osoba: Kako mi ono reče... postat ću slavna velika i bogata... a bez puno napora. Kako je to
primamljivo. Imati novca, haljina, oblačiti se po modi...tko to ne bi želio...ali  ipak  što ću  ja
morati za sve to žrtvovati ... osjećam sve veću tamu u svom srcu...

Novac: (stavlja crni veo preko glave i govori tiho u mikrofon) Ali ako hoćeš biti bogata, onda nećeš
imati vremena za prijatelje, za Boga, za obitelj, zaboravi na nedjelje i blagdane. Nećeš imati prijatelja, svi će očekivati od tebe da im daješ, posuđuješ, a ako im ne udovoljiš postat će tvoji najveći neprijatelji. Udaljit će se od tebe i tvoja obitelj... na kraju umrijet ćeš i ništa nećeš ponijeti sobom. Jadnice promašen život...(skine veo - odlazi)

Doživljaj: Ja sam doživljaj, danas se traži samo doživljaj. Vrijedi samo ono što doživiš. A ti si mlada,
pogledaj što ti se sve nudi. Počni sada s noćnim životom: disko, ludilo, gledaj kako tvoji vršnjaci i vršnjakinje uživaju. Piju, rum kola, kapi votka, ludilo od života, pa malo trave, ...extazi  i padaš u trans, lebdiš, vidiš svijet u lijepim bojama. Slobodna ljubav, mijenjaj partnere svaku sedmicu svoga, a vidiš danas nam govore, to će nas i u školi učiti, da je zdravo i pametno mijenjati partnere, muške i ženske. Ludilo od života... A kad postaneš sotonina kći onda više neće biti granica za tebe...Ludilo od života ludilo..., a tek kad ovo okusiš (vadi špricu) ovo će te odvesti u prostranstva svemira: znaš onu poznatu svih drogeraša: uzjaši na zmaja i pođi do kraja....(stavlja  osobi crni veo preko glave, u crkvi se gase još neka svjetla - odlazi za ambon)
Osoba:
Jesam li ovo dobro čula. Uživati, noćni život, disko...ludilo od života...sloboda ljubavi, bez granica po želji i guštu...ludilo od života.. I što mi ono reče: uzjaši na zmaja i pođi do kraja..ludilo od života...a je li stvarno život ludilo...tama velika oko mene...ima li svjetla..

Doživljaj:
(stavi preko glave crni veo i poluglasno polagano govori u mikrofon kao za publiku) Ako me poslušaš, uništit ćeš svoj život, uživanje je u konačnici put u propast. Zapamti, nema uživanja u ovoj dolini suza. Sve što ti nudim velika je zamka. Bit ćeš vječno nesretna, čeka te užasna smrt. A ako mene poslušaš, znaj na kraju ostaje samo jedna istina: Bog te je stvorio, vrag će te odnijeti. (zlobno se nasmije) ha ha ha (skine veo - odlazi)
Osoba: Tama, oko mene, svuda tama... ima li svjetla, dajte mi svjetla... svjetla...

Anđeli:
1. Ja sam Isusov anđeo. Mene je Isus poslao da ti pokažem svjetlo. On je za sebe rekao: Ja sam svjetlo svijeta, tko ide za mnom neće hoditi u tami.."
2. Ja sam tvoj anđeo čuvar, Bog me stavio da budem uza te. Poslušaj Isusovog anđela i on će te odvesti svjetlu (skine jedan veo osobi sa glave- upale se neka svjetla u crkvi)
1. Dođi k Isusu, on je rekao: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, uzmite križ svoj,
pođite za mnom i naći ćete mir dušama svojim."
2. Tvoj anđeo je uz tebe i onda kad ti bude teško, on će te shvatiti kad te nitko ne bude
shvaćao (skine jedan veo osobi sa glave- upale se neka svjetla u crkvi)
1. I onda kad ljudski pogriješiš, kad budeš na zemlji, kad padneš, kad te svi osude.
On je rekao: Talita kum, djevojko ustani.
2. Isus je tvoj prijatelj on te pozna i voli onakvu kakva jesi (skine jedan veo osobi sa glave-
upale se neka svjetla u crkvi)
2.     (skine crni veo sa glave pale se ostala svjetla u crkvi ) Poslušaj sada Isusovog anđela
(uzme osobu za ruku vodi je prema  križu)
1. (uzima Ditića) I kad je ovo Božićno dijete odraslo, svoj život je završio na križu. Gledaj
njegove ruke žele i tebe zagrliti i tebi će jednom reći kao razbojniku  s križa: Još danas ćeš biti sa mnom u raju. (anđeli i osoba se smještaju ispred velikog križa, osoba u sredini, anđeo 2. drži crne velove i stavlja ih podno križa a anđeo 1. drži u ruci Ditića PJEVAČI PJEVAJU  "SVJETLA NEBESA"(dvije kitice)
Čitač:   Tako, danas na blagdan Kandalore, na našu fijeru, želimo vam mi mladi čestitati ovaj
blagdan, ovaj dan. I poruku današnjeg dana ponesimo u život. Budimo svjetlo Kristovo u ovom svijetu da budemo dostojni i njegove nagrade. Dobro nam došli!