Istina ili mišljenje?

 

 

Mučenici svih vremena su umirali za istinu i zbog nje, a ne za mišljenje! - Ekskluzivni tjedni kath.net komentar biskupa Andreasa Launa


Salzburg (kath.net)
"Ozbiljni su oni koji iznose  vlastito mišljenje"; "stajati uz svoje mišljenje"; „izgraditi vlastito mišljenje"  ili "dopustiti svakome svoje mišljenje", ili"poštivati mišljenje svakog čovjeka"- neostvariv ideal vremena, kao što su moralne dogme potvrda za moralnu kvalitetu i dobar karakter?  Ovoj dogmatici mišljenja  se suprotstavlja "heretički" zahtjev za istinom  kojoj bi se trebali podložiti, ali treba li to učiniti na račun vlastitog mišljenja? Zar nije pravo na vlastito mišljenje  jedno od ljudskih prava?  Ne spada li ovo  pravo na slobodu? Očito, postoje pitanja i područja u kojima postoji samo „mišljenje" , jer se, npr. ne može raspravljati o ukusu, ili jer život često nudi različite situacije koje zahtijevaju odluku i  ne mogu biti klasificirane prema kriterijima "pravo" i "nije pravo". Tako ostaje samo vlastito mišljenje ili još uvijek postoji istina? Istina, tko je još ili već posjeduje, tko je tako drzak da bi je htio posjedovati?

No da li je posjedovanje istine "arogantno", kada u stvarnosti postoji samo  apsolutno posjedovanje mišljenja? Nije li to ona  istina koju je čovjek dobio kao dar i čuva istinu u dubokoj zahvalnosti prema onom koji je dao tu istinu?

Isus  je sam sebe nazvao  istinom i govorio o ljudima koji su "u istini". Ali, zar Pilat  nije imao pravo sa svojim sarkastičnim odgovorom: "Što je istina?" To će reći većina ljudi i danas kad se postavi pitanje istine! Ali mišljenje ovdje, mišljenje ondje, ima pitanja gdje ništa ne vrijedi nego samo  istina, istina koji mnogi podlažu svom mišljenju  i tumače   kao idolopoklonstvo. Ljudska bića su tražitelji istine! "Za čim čovjek više čezne nego za  istinom?", rekao Augustin, i u biti svi znaju odgovor: ništa, ništa više nego istina, istina o Bogu i o sebi!

Činjenica je da se od mišljenja ne može živjeti, a niti se na mišljenju može umrijeti, sa mišljenjem se ne postiže ništa  veliko . Možete ga vrtiti i mijenjati kako hoćete. Prvi imperativ savjesti obvezuje čovjeka da pronađe istinu i njoj se pokorava kad je pronađe! To je najvažnije učenje Koncila o „Slobodi vjere i  slobodi savjesti" u kojem se radi o slobodi  za istinu zbog istine.  Isus ne kaže: "Ja sam mišljenje", nego "Ja sam istina"